måndag 11 juli 2011

Irrationell rädsla bakom SD:s framgångar?


Det brukar göras gällande att Sverigedemokraternas väljare till stor del består av obildade bonnläppar, som röstar som de gör på grund av okunskap och irrationell rädsla. De är helt enkelt främlingsfientliga eftersom de, till skillnad från storstadsborna, inte har fått uppleva mångkulturen.
   Bjuv med sina dryga 6,000 invånare är numera Sverigedemokraternas starkaste fäste, med 19,2% av rösterna i kommunvalet. Under ett seminarium i Almedalen gav Lisa Bjurwald sin förklaring till Sverigedemokraternas stora framgångar där. Hon antydde att Bjuvborna var inskränkta och obildade lantisar som, till skillnad från henne själv, inte förstod sig på eller hade erfarenhet av mångkulturen.
"Jag var nere i Bjuv. De har aldrig ens sett en muslim i hela sitt liv. Det är hundra procent vitt. Alla ser ut som jag."
Denna förklaring ger dock inga svar på varför Sverigedemokraterna i den lilla kommunen Nora, med en befolkning ännu mindre än Bjuvs, endast fick 2,3% av rösterna i kommunvalet. Eller varför de endast fick 2,5% i Bengtsfors. Eller varför de endast fick 2,3% i Ödeshög. Eller varför de bara fick 0,6% av rösterna i Arjeplog. Mångkultur är kanske inte det första man kommer att tänka på när man hör dessa ortsnamn, men kanske är det så att det finns ett stort antal invandrare i dessa kommuner och att invånarna därför är mer toleranta och således inte lägger sin röst på ett invandringskritiskt parti?
   Om detta är förklaringen så är det en förklaring som bara leder till nya frågor; Om SD:s framgångar beror på okunskap och bristande erfarenhet av mångkultur, hur förklarar man då invandringskritiska partiers stora stöd i de mest invandrartäta kommunerna? I kommunvalet i Malmö och Södertälje - Sveriges kanske mest mångkulturella kommuner - så fick Sverigedemokraterna 10,4% respektive 7,3%. I Södertälje lade dessutom 3,5% av väljarna sin röst på Nationaldemokraterna(!).

Anmärkningsvärt är också att Bjurwald och hennes åsiktsfränder tycker att man kan förklara attitydskillnader mellan svenskar genom att titta på om de bor i en småstad eller i en lite större stad, samtidigt som man kallar påståenden om attitydskillnader mellan svenskar och t.ex. afrikanska invandrare för rasism.

Nåja, Bjurwald har ju haft fel förr. Som till exempel när hon kallade Hillary Clinton för USA:s första kvinnliga utrikesminister (Madeleine Albright och Condoleezza Rice då?). Eller när hon påstod att Jörg Haider hade grundat FPÖ (Österrikes motsvarighet till SD som grundades 1956, när Haider bara var sex år gammal).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar